Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Consumul de peste, legatura dintre inteligenta si un somn mai bun, la copii

<< Inapoi

Copiii care mananca peste, cel putin o data pe saptamana, dorm mai bine si au scoruri mai bune la teste, care sunt cu 4 puncte mai mari, in medie, decat cei care mananca peste mai rar sau deloc, arata un nou studiu.

 

Studiile anterioare au aratat ca exista o relatie intre omega 3 (acizii grasi din multe tipuri de peste) si inteligenta imbunatatita, precum si o relatie intre omega 3 si un somn mai bun. Dar cercetatorii nu au facut niciodata legatura intre toate 3. Constatarile releva astfel, ca somnul este o posibila cale de legatura intre peste si inteligenta.

 

Aceasta zona de cercetare este deocamdata doar in curs de dezvoltare, a declarat Jianghong Liu, profesor asociat de asistenta medicala si de sanatate publica de la Universitatea din Pennsylvania si principalul autor al studiului, care apare in Scientific Reports. "In acest caz, studiem omega-ul 3 provenind de la alimentele pe care le consumam, nu de la suplimente."

 

In cadrul studiului, 541 de persoane din China, cu varstele cuprinse intre 9 si 17 ani, anume 54% baieti si 46% fete, au completat un chestionar cu privire la cat de des au mancat peste in ultima luna, cu optiuni variind de la "niciodata" la "cel putin o data pe saptamana." Copiii au dat si versiunea chineza a unui test IQ, numit Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised, care examineaza abilitatile verbale si non-verbale, cum ar fi vocabularul si codarea. Parintii lor au raspuns apoi la intrebari privind calitatea somnului folosind chestionarul “Children Sleep Habits Questionnaire”, care includea subiecte precum durata somnului si frecventa de trezire nocturna sau somnolenta in timpul zilei. In cele din urma, cercetatorii au controlat informatiile demografice, inclusiv educatia parintilor, ocupatia si starea civila, precum si numarul de copii din casa.

 

Constatarile arata ca acei copii care au consumat peste saptamanal au marcat cu 4.8 puncte mai mult la teste, fata cei care au spus ca au mancat rar sau niciodata alimentul. Cei, ale caror mese au inclus doar uneori peste, au marcat doar cu 3,3 puncte mai mult. In plus, consumul sporit de peste a fost asociat cu mai putine tulburari de somn, care, potrivit cercetatorilor, indica o calitate a somnului generala mai buna.

 

“Lipsa de somn este asociata cu comportamentul antisocial; capacitatea cognitiva slaba este asociata cu comportamentul antisocial", spune Adrian Raine, profesor la Scoala de Arte si Stiinte si la Scoala de Medicina Perelman. "Am constatat ca suplimentele omega-3 reduc comportamentul antisocial, deci nu este deloc surprinzator faptul ca pestele este motivul".

 

Jennifer Pinto-Martin, profesor de asistenta medicala si epidemiologie si de asemenea, directorul executiv al Centrului pentru Initiative de Sanatate Publica, vede potentialul puternic al acestei cercetari. "Acest studiu mareste numarul de dovezi care arata beneficiile cu adevarat pozitive ale pestelui. Consumul acestuia este foarte bun pentru sanatate si ar trebuie sa fie ceva mai puternic publicat si promovat", spune ea. "Copiii ar trebui sa consume peste de la o varsta cat mai mica, chiar de la varsta de 10 luni, atata timp cat pestele nu are oase si e fost tocat fin. O varsta buna de inceput, insa, ar fi cea de aproximativ 2 ani. Introducerea gustului de peste mai devreme il face mult mai usor acceptat”, spune Pinto-Martin. "Trebuie sa fie un efort concertat, insa, mai ales intr-o cultura in care pestele nu este la fel de des servit sau mirosit. Copiii sunt sensibili la miros si daca nu sunt obisnuiti cu acesta, nu il vor consuma."

 

Avand in vedere varsta tanara a grupului de studiu, cercetatorii au ales sa nu analizeze detaliile pe care participantii le-au raportat despre tipurile de peste consumat, desi intentioneaza sa faca acest lucru, in viitor, cu un grup mai in varsta. De asemenea, ei doresc sa arate, prin teste aleatorii, ca acest consum de peste poate duce la un somn mai bun, o performanta mai buna la scoala si la alte rezultate practice reale.

 

Pentru moment, cercetatorii recomanda introducerea pestelui in dieta; consumul, chiar si o data pe saptamana, muta o familie in grupul "ridicat" de consum de peste, asa cum este definit in studiu.

 

"Facand asta ar putea fi mult mai usor decat a indemna copiii sa se culce", spune Raine. "Daca pestele imbunatateste somnul, minunat. Daca imbunatateste si performanta cognitiva - asa cum am vazut aici - chiar mai bine. E un dublu succes.

 

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2018/01/eating-fish-is-linked-to-better-sleep-and-a-higher-i-q-for-kids

 

 Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing