Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Starea de bine a scolarilor, o prioritate!

<< Inapoi

Cu ocazia implinirii a 10 ani de la lansarea miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos!” – SETS, Fundatia PRAIS, alaturi de partenerii sai fondatori: Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti - UNEFS si Nestlé for Healthier Kids, a organizat conferinta online cu tema „Starea de bine a scolarilor, o prioritate!” la care s-au inscris peste 1.300 de cadre didactice, parinti, public general. Participantii au beneficiat de prezentarile unor experti de marca in nutritie, miscare si sport, psihologie, pediatrie - somnologie si activitati extracurriculare recreationale.

 

Cursurile online, schimbarile majore care au intervenit in programul nostru de viata, sunt o adevarata provocare pentru parinti, copii si cadre didactice, de aceea merita sa ne concentram toate eforturile pentru a ne adapta situatiei, pastrand obiceiurile unui stil de viata sanatos. Iata cateva dintre recomandarile specialistilor prezenti la conferinta:

 

„Pentru copii și tineri, mișcarea se asociază cu jocul, cu integrarea iÌ‚n colectiv, cu dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic și emoțional. Pentru a-i invata pe cei mici sa priveasca sportul ca o activitate distractiva si placuta, parintii sunt un model pentru acestia, de aceea este bine sa faca zilnic miscare impreuna. Practicarea sportului reduce substantial riscul supraponderabilitatii, intareste musculatura si sistemul osos, dezvolta agilitatea si coordonarea mai buna a corpului, imbunatateste concentrarea si le dezvolta spiritul de castigator”, ne sfatuieste Gabriela Szabo, sportiv medaliat olimpic.

 

„Nutritia echilibrata este esentiala pentru copii in primii ani de scoala. Cuvantul cheie care trebuie sa defineasca meniul zilnic al copiilor este diversitatea. De aceea, includem zilnic in mesele celor mici alimente din toate cele 5 grupe alimentare de baza: legume, fructe, cereale si produse din cereale, alimente proteice: carne, peste, oua, leguminoase si lactate: lapte, iaurt, branza. Si pentru ca ABC-ul alimentelor sanatoase se invata cel mai bine in familie, parintii sunt cei care trebuie sa seteze exemplul obiceiurilor alimentare sanatoase. Incepeti prin a gati ceva gustos si sanatos impreuna!”, ne recomanda Nicoleta Tupita, Nutritionist-Dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, Nestlé Romania.

 

Copiii sunt o reflexie a tot ceea ce sunt parintii lor si adevarate radare emotionale care detecteaza imediat trairile adultilor importanti din preajma. Psihologul Monica Bolocan recomanda parintilor: „Comunicati permanent cu copilul despre ce va framanta. Ascultati-l atunci cand vrea sa va spuna ceva, petreceti zilnic timp de calitate alaturi de el si implicati-l in deciziile importante din familie. Creati copiilor o rutina zilnica – este deosebit de importanta in gestionarea anxietatii din aceasta perioada. Sprijiniti-i pentru a face progrese pe toate planurile: afectiv, emotional, fizic si mental.”

Copiii de varsta scolara au nevoie de o durata de 9 - 12 ore de somn pe parcursul unei zile. „Respectarea unei rutine de somn sanatoase este una din cele mai bune cai pentru reusitele scolare. Trezirea zilnica a copilului la aceeasi ora, miscarea, respectarea unui orar al meselor si in special a micului dejun, limitarea folosirii dispozitivelor electronice cu 1 - 2 ore inainte de culcare si relaxarea corpului printr-un dus cald, sunt esentiale pentru un somn odihnitor”, potrivit Dr. Mihaela Oros, Medic Primar Pediatru, atestat Somnologie.

 

„Bazele unui stil de viata activ se pun la varstele mici”, este de parere Prof. Univ. Dr. Monica Stanescu, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti. „Practicati in familie exercitii fizice de inviorare, oferiti copiilor obiecte sportive si echipamente care sa incurajeze implicarea in practicarea disciplinelor sportive, programati pentru copii activitati fizice zilnice cu durata de cel putin o ora. Atentia, memoria, gandirea, dar si creativitatea vor fi stimulate, iar randamentul copiilor in activitatile scolare va creste in mod evident.”

 

„Activitatile extracurriculare recreationale asociate scolii online aduc beneficii reale elevilor pentru ca le stimuleaza curiozitatea, increderea in propriile forte, redandu-le vitalitatea si energia de care au atata nevoie. De la cele 10 minute de gimnastica de inviorare sau dansul cu mascota noastra FRUCT-ILA, pe care le organizam cu intreaga clasa sau individual, pana la pregatirea si fotografierea sandvisurilor vesele si sanatoase pregatite de elevi, fiecare activitate noua reda copiilor voia buna si ii invata bunele obiceiuri de viata", a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

 

Din anul 2011 si pana in prezent, miscarea „Si eu traiesc sanatos!” – SETS, initiata de Fundatia PRAIS in Romania, a angrenat peste 198.000 de elevi din clasele pregatitoare – a-IV-a, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, din 250 de scoli, 2 milioane public larg. Obiectivele miscarii SETS se aliniaza directiilor din cadrul campaniilor globale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS): „Impreuna combatem bolile netransmisibile” si Planul Global de Actiune privind Activitatea Fizica 2018-2030 – „Oameni mai activi pentru o lume mai sanatoasa”, prin informarea, educarea si activarea a circa 50.000 de elevi anual, a familiilor acestora, cadrelor didactice si publicului larg pentru a experimenta beneficiile bunelor obiceiuri de stil de viata, pentru sanatate. La baza metodologiilor SETS recunoscute international in cadrul EPODE, sta si parteneriatul public - privat din care fac parte 12 institutii de stat, reputate organizatii medicale si sportive, universitati, sub egida Consiliului Stiintific, care a facut posibila implementarea miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos!” – SETS in Romania.

 

Inregistrarea conferintei poate fi vizionata la: https://www.facebook.com/MiscareaSETS/videos/676856552990927.

 

Urmariti miscarea nationala SETS pe website-ul www.sets.ro, dar si pe paginile de social media - Facebook: www.facebook.com/miscareaSETS si Youtube: www.youtube.com/miscareasets.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing