Copiii nu primesc suficienta lumina solara, iar acest lucru le afecteaza vederea
<< InapoiPe masura ce copiii primesc tot mai multe teme, trebuie sa recunoastem ca aglomerarea programului zilnic al unui copil cu activitati desfasurate in spatii inchise afecteaza sanatatea lor pe termen lung. Ca adulti, petrecem mai mult timp in interior decat am facut-o in intreaga istorie a speciei noastre. In timp ce obiceiurile noastre ,,de interior” au implicatii pentru sanatatea noastra, miza este mult mai mare atunci cand incurajam acest comportament la copiii nostri.
Deja, majoritatea copiilor invata inauntru. Dupa orele de scoala, in programul lor se mai regasesc si ore de afterschool, lectii si teme. Cand toate acestea iau sfarsit, incep jocurile si retelele de socializare. Ca urmare, aproape trei sferturi din copiii din Marea Britanie petrec mai putin timp in aer liber decat detinutii. Un raport din 2016 a concluzionat ca 12% dintre copiii din Marea Britanie nu au fost intr-un parc sau intr-un alt mediu natural deloc in anul precedent.
Miopia
Timpul in aer liber este esential pentru copii, deoarece ajuta ochii, oasele si sistemul imunitar sa se dezvolte corect. De asemenea, exista dovezi ca ar putea impiedica aparitia alergiilor la alimente, fructe cu coaja lemnoasa si alte tipuri de alergii.
Bebelusii se nasc cu hipermetropie, globii lor oculari cresc odata cu corpul lor. Un ochi sanatos se opreste din crestere atunci cand atinge forma optima, dar se straduieste sa o faca fara acces la lumina de buna calitate - care este disponibila numai in aer liber. Ochii nostri sunt foarte buni in a ne pacali sa credem ca mediile noastre interioare sunt bine luminate - dar chiar si o incapere luminata puternic nu poate corespunde nivelului de lumina exterioara, chiar si al unei zile innorate.
Fara lumina naturala, globul ocular poate creste prea mult si apare miopia; moment in care copilul va avea nevoie de ochelari de vedere sau de interventie chirurgicala pentru a-si corecta vederea. Miopia severa - aproximativ o cincime din cazuri - poate duce la orbire la varste mai inaintate. Chiar daca interventiile chirurgicale cu laser pot imbunatati vederea, deteriorarea ochiului in timpul dezvoltarii sale ramane, precum si riscurile asociate acesteia.
Mai multe tari din Asia de Sud-Est depasesc Regatul Unit in ceeea ce priveste frecventa acestui stil de viata de interior. Cele mai multe persoane din Singapore (85%) sufera de miopie. In intreaga regiune, ratele sunt cele mai ridicate in cazul tinerilor. 96,5% dintre barbatii cu varsta de 19 ani din Seul, capitala Coreei de Sud, sunt miopi. Desi exista cateva sute de gene in joc, numerele pe care le vedem sunt generate de stilul de viata (specialistii cred ca genele joaca doar un rol mic pana la moderat in arhitectura bolii).
Miopia in randul tinerilor din Marea Britanie s-a dublat in ultimii 50 de ani. Se preconizeaza ca, daca nu se va face nimic pentru a reduce raspandirea acesteia, jumatate din populatia lumii va fi mioapa pana in 2050.
Vitamina soarelui
Stilul de viata in spatii inchise seteaza cadrul pentru intoarcerea unei boli care a fost considerata eradicata dupa cel de-al doilea razboi mondial. Lumina soarelui este esentiala pentru producerea vitaminei D de catre corp. Fara ea, nu putem absorbi calciu si fosfat, substante de care avem nevoie pentru oase, dinti si muschi sanatosi. Nenumarate ore in interior contribuie la revenirea rahitismului in randul copiilor din Marea Britanie. Rahitismul provoaca durere, o crestere lenta si oase moi care se indoaie sub greutatea trunchiului.
Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, asociat cu cresterea alergiilor la alimente si fructe cu coaja lemnoasa, oamenii de stiinta observand ca prevalenta alergiilor creste odata cu indepartarea de Ecuator. Lipsa timpului petrecut in aer liber si lipsa de expunere la mediul natural au fost de asemenea asociate cu cresterea cazurilor de alergii, cum ar fi alergiile la polen si astmul, precum si diabetul de tip 1. In cazul celor din urma, s-a sugerat ca "schimbarile rapide de mediu si stilul de viata modern" sunt probabil cauzele din spatele acestei cresteri.
Toate aceste boli ne spun ca, in timp ce viata urbana ne ofera confort si avantaje, acest stil de viata este confuz pentru corpul uman modern. Cercetand o carte despre felul in care mediul inconjurator ne schimba corpul, autorul articolului a descoperit ca este in ADN-ul nostru sa desfasuram o gama larga de activitati in aer liber, si nu sa ne petrecem timpul citind, vizionand video-uri sau jucand Fortnite.
Facand mici schimbari, cum ar fi a-i lasa pe copiii dvs afara, chiar si atunci cand este innorat, si incurajarea activitatii fizice regulate, ii va pregati pentru un viitor mult mai sanatos. Incurajarea copiilor dvs de a iesi afara si de a se juca in aer liber reprezinta o componenta esentiala a sanatatii lor pe termen lung.(sursa articol: https://bit.ly/2IVJKPt)