Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Joaca si beneficiile sale

<< Inapoi

Se spune ca joaca este “munca” copiilor. Aceasta este o modalitate de a invata despre lume, despre sine si de a interactiona cu ceilalti. Este asa de importanta, incat Natiunile Unite au numit joaca un drept fundamendal al fiecarui copil.

Temele si activitatile extracuriculare ne pot face sa uitam de joaca. Sunt, insa, o multime de motive pentru cel mic sa se joace in fiecare zi. Iata beneficiile:

 

Joaca dezvolta imaginatia si creativitatea

In timp ce se joaca, copiii adesea imita adultii in joculetele lor pe roluri. Cand un copil face acest lucru, isi dezvolta imaginatia. Ei creeaza povesti complexe in jurul acestor roluri si invata sa se gandeasca in moduri abstracte. Aceasta gandire abstracta sta la baza invatarii mai avansate si rezolvarea problemelor.

 

Joaca ajuta la dezvoltarea cognitiva

O varietate de experti sunt de acord ca joaca este esentiala pentru dezvoltarea creierului. Joaca afecteaza in mod pozitiv dezvoltarea neurologica prin influentarea modului in care este conectat creierulu. Joaca are un impact benefic asupra increderii, inteligentei si comunicarii.

 

Joaca are beneficii emotionale si comportamentale

Joaca regulata poate reduce anxietatea, stresul si iritabilitatea copiilor, stimuland in acelasi timp bucuria si increderea de sine. Dezvolta flexibilitatea si rezistenta emotionala, oferind o capacitate sporita de a face fata schimbarii. Prin joc, copiii se pot confrunta cu provocarile vietii intr-un mod pe care ei il pot intelege si procesa.

 

Joaca faciliteaza interactiunea in grup

Joaca in grup este locul unde copiii invata despre rolurile sociale si normele culturale. Ei isi dezvolta abilitatile necesare pentru a se juca in mod cooperativ in grupurilor. De asemenea, le ofera posibilitatea de a invata despre auto-control, de a testa relatiile si de a intelege ce comportamente sunt acceptabile in cadrul grupului. Abilitatile invatate in jocurile de grup pot contribui la formarea competentelor sociale ale copilului.

 

Joaca incurajeaza o mai mare independenta

Jocul solitar poate fi la fel de valoros ca si joaca in grup. Acesta ajuta copiii sa se pregateasca pentru situatii sociale, promovand creativitatea si sentimentul de independenta. Copiii care aleg sa se joace singuri, pot invata, de asemenea, indiciile sociale prin observarea altor grupuri de departe.

 

Joaca promoveaza sanatatea fizica

Copiii iubesc sa fie activi. Exercitiile fizice ii ajuta pe copii sa fie sanatosi si intr-o conditie fizica buna. Joaca ofera copiilor posibilitatea de a-si ascuti reflexele, de a-si imbunatati abilitatile motorii si de a-si dezvolta un echilibru mai bun. De asemenea, facand miscare, copiii au inima, muschii si oasele mai puternice. Joaca poate avea beneficii de lunga durata asupra sanatatii.

 

Sursa: https://www.epl.ca/blogs/post/importance-of-play-for-kids/



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing