Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Activitatile fizice stimuleaza dezvoltarea creierului copiilor

<< Inapoi

Cu totii stim ca miscarea sporeste memoria si gandirea. Dar acum cercetatorii au aratat, pentru prima data, ca activitatea fizica poate creste dimensiunea creierului copiilor si poate imbunatati performanta academica.

 

Studiul, realizat de o echipa de la Universitatea din Granada, Spania, a constatat ca acei copii care se afla intr-o forma fizica mai buna au un volum mai mare de materie cenusie in regiunile frontale si temporale ale creierului si in cortexul calcarin, zone importante atat pentru functia executiva (abilitatea mentala care ne ajuta sa facem lucruri), precum si pentru invatare, abilitati motorii si procesare vizuala.

 

Cercetatorii vizeaza sa stabileasca daca creierul copiilor mai sportivi difera de cel al colegilor lor mai putin inclinati spre exercitii fizice si daca acest lucru afecteaza performantele lor academice.

“Raspunsul este scurt si sincer: da, aptitudinea fizica a copiilor este legata intr-un mod direct de diferentele structurale importante ale creierului, iar astfel de diferente se reflecta in performanta lor academica ", a declarat Francisco B Ortega, cercetatorul principal de la Institutul de Sport si Sanatate  din cadrul Universitatii din Granada.

 

Studiul, publicat in NeuroImage Journal, face parte din proiectul ActiveBrains, un studiu clinic aleatoriu care implica mai mult de 100 de copii supraponderali si obezi, cu varste intre 8 si 11 ani.

 

Cercetatorii au descoperit ca abilitatea motorie a ajutat la cresterea materiei cenusii in doua regiuni esentiale pentru procesarea limbajului si citirea acestuia: gyrusul frontal inferior si gyrusul temporal superior.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au gasit nici o legatura intre forta musculara si volumul de materie cenusie din orice parte a creierului.

 

Principalul autor al lucrarii si cercetator post-doctoral la Universitatea din Granada, Irene Esteban-Cornejo, a declarat ca volumul de materie cenusie din regiunile corticale si sub-corticale, influentat de activitatea fizica, a imbunatatit performanta academica a copiilor.

Forma fizica este un factor ce poate fi modificat prin exercitii fizice. Combinarea exercitiilor care imbunatatesc capacitatea aerobica si abilitatile motorii ar fi o abordare eficienta pentru a stimula dezvoltarea creierului si performanta academica in cazul copiilor supraponderali si obezi.

 

Numarul copiilor supraponderali sau obezi este in crestere in intreaga lume, crescand de la 32 de milioane la nivel global in 1990 la 41 de milioane in 2016.

Rata de obezitate creste, de asemenea, mult mai rapid in tarile in curs de dezvoltare fata de tarile cu venituri mari, deoarece prosperitatea economica conduce la schimbarea dietelor si stilului de viata.

Cercetatorii de la Universitatea din Granada au cerut decidentilor politici si educatorilor sa puna concluziile studiului in practica in scoli, prin predarea educatiei fizice in fiecare zi.

 

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2018/07/children-who-exercise-have-more-brain-power-finds-study



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing