Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Somnul si sanatatea copilului

<< Inapoi

 

Indiferent de varsta pe care o au, copiii au zile pline, multe activitati si au nevoie de multa energie. Iar mintea si corpul lor, care sunt in crestere, necesita un somn de calitate pentru a functiona corespunzator.

Beneficiile somnului de calitate sunt nenumarate: eficienta somnului (nu durata acestuia) contribuie semnificativ la imbunatatirea performantei scolare la matematica si limbi straine. Din pacate, studiile au aratat ca pana la 7 din 10 copii nu dorm suficient, ceea ce poate duce la accese de furie, probleme de concentrare, de comportament si multe altele.

In acest articol, analizam de ce se intampla acest lucru si cum va puteti asigura ca copiii dvs. sa aiba un somn cat eficient. Cat de important este somnul pentru copilul dvs.?

 

Fizic: un corp sanatos

 

Somnul permite corpului nostru sa se regenereze prin repararea tesuturilor, stimularea masei musculare, sintetizarea proteinelor, eliberarea hormonilor de crestere si mentinerea unui sistem imunitar puternic (copiii privati de somn sunt, de exemplu, mult mai predispusi la raceli si gripa).

Un alt beneficiu al somnului de calitate este mentinerea unei greutati echilibrate. Studiile au aratat ca copiii mici care dorm mai putin de 10 ore pe noapte sunt de trei ori mai susceptibili de a fi obezi decat cei care dorm 12 ore sau mai mult.

 

Mental: starea de spirit, emotiile si claritatea gandirii

 

Ati observat vreodata cum, atunci cand sunteti obositi, sunteti predispusi la irascibilitate si schimbari bruste de stare? Acelasi lucru se aplica si copiilor dvs. Lipsa de somn afecteaza in mod negativ reglarea emotiilor, crescand nivelul de stres prin amplificarea anxietatii si agresivitatii. Chiar daca somnul nu va elimina stresul, va creste gradul de pregatire pentru a face fata acestuia.

Studiile au aratat, de asemenea, ca in timp ce dormim, creierul nostru proceseaza si consolideaza amintirile, ajutandu-i pe copii sa-si aminteasca lucrurile importante din viata. Pe de alta parte, lipsa somnului ii va predispune la mai multe greseli si va reduce concentrarea si abilitatile de rezolvare ale problemelor, deoarece neuronii nu sunt capabili sa functioneze optim.

 

Cum imi pot ajuta copilul sa doarma mai bine?

 

Iata o lista de lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta copilul sa doarma mai bine:

 

1. Tineti sub control consumul de zahar

O gustare dulce inainte de somn poate anula toate obiceiurile bune dinaintea acestuia. Alimentatia dicteaza cat de energici si activi suntem, si, fara indoiala, stiti ca zaharul este un ingredient care duce la hiperactivitate si nu la somn.

 

2. Limitati accesul la dispozitive electronice inainte de culcare

Stimulii vizuali oferiti de dispozitivele electronice sunt daunatori pentru somnul copilului dvs., deoarece mentin creierul activ exact in momentul gresit al zilei. Chiar daca copiii dvs. petrec timp vorbind pe chat cu prietenii, jucand jocuri sau vizionand show-ul lor preferat, tehnologia moderna ii impiedica sa adoarma. Opriti toate dispozitivele electronice cu aproximativ o ora inainte de culcare. Puteti, in schimb sa ascultati un audiobook sau muzica relaxanta, sa faceti o baie calda, exercitii de relaxare sau sa jucati un joc linistit precum un puzzle.

 

3. Pastrati o rutina de somn

Orele fixe de mers la culcare ajuta la mentinerea ritmului circadian al ceasului biologic, iar pastrarea unei rutine cat mai constante ne va ajuta sa adormim mai usor. Pastrarea orelor de somn este mai dificila in timpul vacantelor si sarbatorilor, cand programul este mai relaxat, zilele sunt mai lungi si activitatile mai variate. Cu toate acestea, mentinerea orelor fixe de somn poate face diferenta.

 

4. Informati-va privind nevoile de somn ale copilului dvs.

Ca regula generala, nevoile de somn ale copilului dvs. scad in mod natural cu aproximativ 15 minute in fiecare an. Copiii mici si prescolarii au nevoie de aproximativ 12-14 ore de somn, copiii de varsta scolara primara ar trebui sa doarma aproximativ 10-12 ore pe noapte, iar adolescentii au nevoie de 9 ore de somn pe noapte (adultii au nevoie de aproximativ 8 ore de somn). Faceti tot posibilul pentru a indeplini aceste cerinte.

 

Speram ca aceste sfaturi vor ajuta copiii dvs. sa aiba un somn de calitate si sa se trezeasca veseli si plini de energie in fiecare zi!

 

Sursa acestui articol este: www.lifeeducation.org.au/parents/the-importance-of-sleep-for-your-childs-health



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing