Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sportul, un obicei invatat in familie pentru un stil de viata echilibrat

<< Inapoi

Exercitiile fizice nu duc doar la dezvoltarea fizica a copiilor, ci si la dezvoltarea creierului lor, spun oamenii de stiinta. Iata cum puteti face copiii sa se indragosteasca de exercitiile fizice.

O ora pe terenul de fotbal, o plimbare prin padure sau un joc de leapsa – ce ati zice daca aceasta ar fi tema de acasa a copilului dumneavoastra? Pare mai mult relaxare decat invatat, dar cercetatorii au constatat ca exercitiile fizice ajuta la dezvoltarea creierului copiilor in moduri in care imbunatatesc performanta scolara.

Intr-un studiu publicat in 2014 in “The Journal of Pediatrics”, cercetatorii au descoperit ca elevii, care se aflau intr-o forma fizica mai buna, aveau note mai mari la matematica si la limbi straine fata de colegii lor mai putini activi din punct de vedere fizic. La aceasta descoperire remarcabila se mai adauga si rezultatele publicate in 2014 in revista “Brain and Cognition” care constata ca acei copii care fac exercitii fizice si sport au competente lingvistice mai bune fata de copiii care

Iata cateva modalitati pentru a face copiii sa se indragosteasca de activitatea fizica:

  • Inscrieti-i la activitati sportive. Incurajati-va copiii sa participe la o activitate fizica de care sunt atrasi, cum ar fi atletismul, ciclismul, inotul sau patinajul. De asemenea, puteti sa ii inscrieti la fotbal, arte martiale, dans sau gimnastica. Cheia succesului aici este de a-i lasa pe copii sa aleaga ce sport vor sa practice, pentru a nu se lasa de el mai tarziu.
  • Faceti activitatile fizice distractive! Atunci cand copiii nu sunt implicati intr-o activitate organizata, parintii pot planifica timpul pentru alte tipuri de exercitii, cum ar fi jucatul pe afara dupa scoala, inainte de a se lasa seara. Academia Americana de Pediatrie (AAP) sugereaza sa aveti jucari active pe langa casa, cum ar fi trotinete, mingi, biciclete sau cosuri de baschet.
  • Atentie la program! De asemenea, AAP sfatuieste sa nu lasati copiii sa fie consumati de activitati sedentare. In acest fel, exista destule ocazii pe parcursul zilei pentru exercitii fizice.
  • Introduceti exercitiile in timpul cu familia. “Parintii care sunt modele bune ar trebui sa insufle obiceiuri sanatoase de fitness si copiilor lor”, spune Hillman. Asta inseamna sa va plimbati cu bicicleta alaturi de copiii vostri, sa jucati tenis cu ei sau chiar sa transformati treburile casnice, cum ar fi gradinaritul sau curatenia, intr-o aventura de familie.
  • Sprijiniti educatia fizica. Asigurati-va ca va exprimati sprijinul pentru educatia fizica la scoala copilului dumneavoastra. Recomandarile Insitutului de Medicina afirma ca mai mult de jumatate din activitatile fizice a copilului ar trebui sa se intample in timpul orelor scolare.

“Exista multe studii care atesta ca activitatea fizica nu este numai benefica pentru sanatatea corpului, ci si pentru sanatatea creierului”, spune Hillman. Recunoasterea legaturii dintre exercitiile fizice, inteligenta si promovarea obiceiurilor sanatoase ale copilului dumneavoastra este un dar care ii va aduce acestuia numai beneficii.

Sursa:

https://www.everydayhealth.com/hs/back-to-school/are-fit-kids-smarter/Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing