Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Combaterea obezitatii prin mai mult decat exercitii fizice si alimentatie!

<< Inapoi

Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a aratat ca numarul copiilor si adolescentilor obezi, cu varsta cuprinsa intre cinci si 19 ani, din intreaga lume, a crescut de zece ori in ultimele patru decenii. De asemenea, in mod ingrijorator, raportul prezice ca este probabil ca obezitatea sa devina noul standard.

 

Raportul a aratat ca, in cazul in care tendintele actuale continua, mai multi copii si adolescenti vor fi mai degraba obezi decat subponderali grav sau moderat, pana in 2022.

Numarul copiilor de varsta mica supraponderali sau obezi a crescut de la 32 de milioane la nivel global, in 1990, la 41 de milioane, in 2016. Marea majoritate a copiilor supraponderali sau obezi traiesc in tarile in curs de dezvoltare, unde rata de crestere a fost cu peste 30% fata de tarile deja dezvoltate.

In Marea Britanie, cercetarile recente arata ca 9% dintre copiii de patru si cinci ani sunt acum clasificati ca obezi, proportia crescand la 20% pentru copiii cu varste cuprinse intre 10 si 11 ani.

Eforturile de a inversa aceasta tendinta in crestere s-au axat, in principal, pe doua aspecte ale vietii unui copil: dieta si activitatea fizica. Scopul a fost de a reglementa obiceiurile alimentare ale unui copil prin scaderea aportului caloric. Acest lucru se obtine cel mai frecvent prin reducerea cantitatii de zahar consumata si prin cresterea activitatilor fizice.

Dar ceea ce este adesea ignorat este capacitatea copilului de a se deplasa eficient. Pe de o parte, un copil ar trebui sa fie mai activ din punct de vedere fizic, dar pe de alta, acest copil are nevoie sa-si dezvolte competenta si increderea, necesare pentru a se angaja in acea activitate fizica.

 

 Modificarea stilului de viata

 

Majoritatea adultilor au tendinta sa creada ca acest lucru se va intampla in mod natural ca parte a dezvoltarii copilului, prin participarea acestuia la joaca si activitati sportive. Dar, din cauza modului in care lumea s-a schimbat in ultimele decenii, oportunitatile de activitati fizice sunt in declin, in defavoarea statului in casa privind ecrane.

 

In acest fel, "aria de joaca" a unui copil (distanta pe care un copil o parcurge de acasa pentru a se juca) a scazut cu 90% intr-o singura generatie. O scadere a mersului pe jos si o crestere a transportului cu masina, trenul sau autobuzul limiteaza, de asemenea, oportunitatile copiilor de a se juca. Adaugati acestui lucru si lipsa profesorilor specializati in educatie fizica in scolile primare si rezultatul este ca dezvoltarea miscarii copiilor nu mai poate fi lasata la intamplare.

 

Miscarea eficienta pentru copiii, aflati in stadii incipiente de dezvoltare (cu varsta cuprinsa intre patru si sapte ani), poate fi evaluata prin capacitatea lor de a indeplini sarcini fundamentale de miscare. Aceastea includ modul in care copiii alearga, prind, arunca si isi mentin echilibrul. Aceste abilitati sunt adesea vazute ca elemente de baza pentru participarea la sporturi si la activitati fizice. Exista tot mai multe dovezi care sustin relatia pozitiva dintre "miscarea eficienta" si activitatea fizica in copilaria timpurie, aratand importanta deprinderilor adecvate de a face miscare pentru copii.

 

Dovezile sugereaza ca, in Marea Britanie, aceasta "miscare eficienta" a celor cu varsta cuprinsa intre patru si sapte ani, este medie sau sub medie fata de colegii lor din majoritatea celorlalte tari. Acest lucru dovedeste nivelul slab al tarii, din punct de vedere al implicarii in sanatatea copiilor.

 

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2017/10/tackling-childhood-obesity-is-more-than-diet-and-exercise

 Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing