Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mersul pe jos sau cu bicicleta creste puterea de concentrare

<< Inapoi

Potrivit rezultatelor unui studiu danez, lansat la sfarsitul anului 2012, copiii care calatoresc la scoala pe jos sau cu bicicleta se pot concentra mai bine la cursuri, fata de cei care merg cu masina sau mijloacele de transport in comun. Studiul, efectuat in cadrul "Mass Experiment 2012", a avut ca scop analiza legaturilor dintre concentrare, dieta si exercitiile fizice si a fost aplicat pe  un esantion de 19.527 de copii danezi, cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani. Acestia au raspuns la intrebari despre frecventa executarii exercitiilor fizice si au rezolvat un simplu test de concentrare, in forma unui puzzle. Copiii care au fost transportati la scoala cu masina, trenul sau autobuzul au inregistrat rezultate mai slabe, in comparatie cu cei care au facut cumva singuri calatoria spre scoala. 

 

,,Este cu adevarat interesant faptul ca miscarea pe care o efectueaza copiii spre scoala, se reflecta prin cresterea capacitatii de concentrare, pentru aproximativ patru ore. Este surprinzator faptul ca acest efect dureaza asa de mult timp", a spus profesorul Niels Egelund, de la Universitatea Aarhus, cel responsabil cu proiectul de cercetare.

 

Experimentul a fost realizat de catre cercetatorii de la Copenhaga si universitatile din Aarhus, in colaborare cu Centrul de Cercetare OPUS si Danish Science Communication. Totodata, ,,Mass Experiment 2012" a analizat si influenta micului dejun, a gustarilor si a pranzului asupra capacitatii elevilor de a se concentra. Rezultatele au aratat ca mesele regulate in timpul zilei au un efect pozitiv asupra puterii de concentrare. Aceasta este o observatie importanta, avand in vedere faptul ca multi tineri de azi nu mananca in mod regulat pe parcursul unei zile scolare.

 

Niels Egelund de la Universitatea Aarhus din Danemarca, care a condus cercetarea, a declarat ca a fost surprins de efectul miscarii: ,,unui elev de clasa a treia, care face exercitii si merge cu bicicleta in ficare zi la scoala, ii creste abilitatea de concentrare echivalent cu a cuiva care este cu jumatate de an mai avansat in studii", a adaugat el.

 

Studiul a aratat, de asemenea, ca si copiii care fac exercitii fizice mai mult de doua ore pe saptamana in afara scolii, au un avantaj de concentrare in timpul zilei scolare, in comparatie cu colegii lor mai sedentari.

 

Surse:

http://sciencenordic.com/children-who-walk-school-concentrate-better

http://www.medicaldaily.com/walking-biking-school-improves-concentration-243639Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing