Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Laptele si produsele lactate

<< Inapoi


Laptele
este alimentul cel mai usor de asimilat de catre organism. Acesta contribuie la mentinerea starii de sanatate a organismului, la cresterea si dezvoltarea normala a acestuia, mai ales in cazul copiilor si a adolescentilor.

Laptele este unul din alimentele de baza in nutritia noastra deoarece contine toate substantele hranitoare necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului. Cel mai frecvent utilizat pentru consumul uman este laptele de vaca, insa pe langa acesta se mai foloseste si lapte de capra, bivolita sau oaie.

 

Principalii nutrienti ai laptelui sunt proteinele, grasimile, glucidele, minerale si vitaminele.

 

Produsele lactate

Laptele este materia prima pentru fabricarea diferitelor produse lactate, precum branzeturile, produsele lactate acide (laptele batut, iaurtul, chefirul si sana), smantana si untul.

 

Branzeturile se prepara prin tratarea laptelui cu o enzima care produce inchegarea acestuia. Dupa procesul de inchegare, laptele se separa intr-o parte lichida [zerul] si o parte solida.

Partea solida trece apoi printr-un proces de maturare, in cadrul caruia se produc anumite modificari chimice, care dau gust branzeturilor. Acestea au un continut ridicat de proteine, calciu, fosfor si vitamina A, ceea ce le confera o valoare nutritiva ridicata.

 

Smantana este un produs lactat, compus din grasimea ridicata la suprafata laptelui neomogenizat. Aceasta contine o mare cantitate de grasimi [pana la 30%], avand astfel un rol energetic ridicat.

 

Surse: “Ghidul alimentatiei sanatoase”, Coordonator Societatea de Nutritie din Romania. Presedinte – Prof. Dr. Mariana Graur



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing