Atletismul romanesc ne-a dat o mare campioana olimpica: Gabriela Szabo
<< Inapoi
INTERVIU:
- Cand a inceput parcursul tau de “aur”, care sunt primele tale amintiri din copilarie cand ai inceput “alergatul”?
De fiecare data cand mi se adreseaza aceasta intrebare, imediat ma duc cu gandul la scoala, unde diriginta mea a vazut ca sunt mai vioaie si m-a trimis la crosul scolar, in parcul municipiului Bistrita. M-am dus acolo si am castigat cu 600 de metri avans. Destinul a facut ca pe acolo sa treaca si Zsolt, care mergea la stadion, la antrenament.
La indemnul lui, m-am dus la atletism si dupa trei luni am ocupat locul 2 la Campionatele Nationalele de copii. Atunci, in 1988, erau atatia copii inscrisi in competitiile sportive, incat eu eram in seria a 11-a! La 600 de metri, au fost aproximativ 20 de serii a cate 12-13 copii. Atunci era o adevarata masa de selectie pentru tinere talente, spre deosebire de situatia din prezent.
- Ce schimbari a adus sportul in viata ta de copil si mai tarziu de adolescenta? Cum au privit parintii tai decizia ta de face sport de performanta?
Sportul m-a disciplinat, m-a transformat intr-o persoana calculata si organizata. Practicarea unui sport individual, in special, m-a ajutat sa devin o luptatoare, sa obtin tot ce e mai bun pentru mine si pentru familia mea.
De exemplu, nu-mi place sa intarzii, dar nici sa ajung prea devreme. La fel eram si la antrenamente. Cineva zicea ca sunt mai punctuala decat trenul in gara!
De asemenea, am avut noroc cu parintii care au inteles ca imi place ceea ce facem si nu s-au opus.
- Ce dieta ai urmat in primii ani de atletism ca sa ajungi la performanta?
M-am deprins inca de la inceput cu un stil de viata sanatos, in special, cu un regim alimentar strict. Dupa atatia ani, a devenit o obisnuita si acum mi se pare normal. Nici daca as vrea, nu mai pot sa fac excese culinare.
- Acum cum reusesti prin alimentatie si miscare sa te mentii atat de bine in forma?
Regula mea de baza este simpla, clasica: multe lichide, legume si fructe. Consum legume ce se gasesc usor iarna – conopida, broccoli, varza, gulii -, pline de vitamine si fibre.
- Ce valori umane ti-a dezvoltat sportul?
Cheia reusitei mele este o suma de valori in care cred: punctualitate, rigurozitate, perseverenta si dorinta de a face performata. Nu trebuie niciodata sa renunti la visul tau, iar cand dai de greu, solutia este sa te implici si mai mult.
Se spune adesea ca sportul de performanta inseamna sa te lasi de invatatura, adevarat sau fals?
Este cert ca exista o stransa legatura, o interdependenta intre educatie si activitatea sportiva, una implicand-o pe cealalta. Fara a merge la scoala si fara a fi indrumati corespunzator, elevii nu si-ar descoperi abilitatile sportive. Iar fara educatie, sportivii nu pot ajunge sa aiba o cariera completa, care sa-i implineasca pe deplin.
Sportivii pot considera adesea ca orele de antrenament si efortul depus sunt suficiente pentru un viitor stralucit. Insa, fara o baza solida de informatii, un bagaj bogat de cunostinte, ascensiunea lor va fi limitata. Sa luam un simplu exemplu. O cariera de succes presupune, desigur, participarea la competitii internationale de renume. Cu siguranta, pentru un sportiv, pregatirea fizica si antrenamentele vor fi decisive pentru a iesi invingator sau nu, dar educatia va decide in cazul prestantei si recunoasterii sale ca om. Inainte de o mare competitie, nu ajunge ca un sportiv sa-si execute cu strictete si ambitie fiecare antrenament, ci ar trebui sa se pregatesca si pe alt plan, cercetand informatii despre tara gazda – limba, obiceiuri, cultura etc. -, despre personalitatile sportive care vor fi prezente si despre multe alte aspecte ce se vor dovedi a fi decisive in catalogarea sa ca personalitate sportiva completa.
- Ce efect are miscarea zilnica in dezvoltarea armonioasa copiilor?
- Intotdeauna am sustinut copiii sa faca sport, incepand prin a acorda mai multa atentie orelor de educatie fizica de la scoala. Acesta a fost si motivul pentru m-am decis sa ma alatur campaniei SI EU TRAIESC SANATOS!, ce are ca scop educarea atitudinii parintilor si copiilor fata de sport si a unui stil de viata sanatos.
Daca ne referim strict la atletism, intotdeauna am crezut ca acest sport iti da libertatea de care ai nevoie. In momentul in care alergi, simti o stare de bine, o eliberare de toate grijile. Copiii trebuie sa vina neaparat pe stadioane, sa alerge si sa vada ce minunat poate fi acest sport. Si nu numai atletismul, sportul in general este o bucurie.
Daca nu sunt talentat(a) la sport, de ce sa mai fac activitati fizice, de ce sa merg la orele de sport? Ce argumente in favoarea miscarii poti oferi copiilor care gandesc astfel?
A face sport si a duce un stil de viata sanatos, sunt activitati ce trebuie deprinse din copilarie. De aceea, a face sport de masa nu necesita sa fii un copil cu calitati de mare campion. Important este sa faci sport pentru a creste frumos si sanatos, iar daca un singur copil va ajunge sa faca sport de mare performanta atunci am atins obiectivul campaniei.
Iar mesajul meu catre toti copii este urmatorul:
Nu stiu daca ai vazut filmul “The Curious Case of Benjamin Button” cu Brad Pitt. Ei bine, in filmul asta, personajul interpretat de Brad Pitt ii scrie o scrisoare-testament fiicei sale. Iti redau textul aproximativ: “Nu e niciodata prea tarziu sau prea devreme sa fii oricine ai vrea sa fii. Nu exista nicio limita de timp, te poti opri oricand vrei. Poti sa te schimbi sau sa ramai la fel, nu exista reguli. Putem sa profitam la maximum sau nu. Eu sper ca tu sa profiti la maximum. Si sper sa vezi lucruri care sa te impresioneze. Sper sa simti lucruri pe care nu le-ai mai simtit. Sper sa intalnesti oameni cu puncte de vedere diferite. Sper sa traiesti o viata de care esti mandra. Si sper ca, daca nu esti mandra de ea, sa gasesti puterea sa o iei de la inceput.”