Pagina de start

De ce copiii trebuie sa petreaca timpul in aer liber?

<< Inapoi

La inceputul anilor 1980, un biolog al Universitatii Harvard pe nume Edward O. Wilson a propus o teorie numita biofilie: conform caruia oamenii sunt atrasi instinctiv de mediul lor natural. Multi parinti din secolul al XXI-lea, insa, ar pune la indoiala aceasta teorie, vazand cat de mult timp petrec copiii lor in fata unui ecran si nu afara, in natura.


Este clar ca cei mici petrec mult mai mult timp in interior decat afara. Aceasta schimbare se datoreaza in mare masura tehnologiei: un copil american petrece, in medie, 4 - 7 minute pe zi jucandu-se in aer liber si peste 7 ore pe zi in fata unui ecran.

Un alt factor il reprezinta temerile parintilor in legatura cu bolile si pericolele jocurilor in aer liber, in ciuda dovezilor contrare.

 

De ce sa ne petrecem timpul in aer liber?

 

Studiile recente au prezentat beneficiile, chiar si necesitatea petrecerii timpului in aer liber, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Majoritatea studiilor sunt de acord ca copiii care se joaca in aer liber sunt mai inteligenti, mai fericiti, mai atenti si mai putin anxiosi decat copiii care petrec mai mult timp in interior.

 

Dezvolta increderea

 

Modul in care copiii se joaca in natura este mult mai putin structurat decat jocurile in interior. Exista modalitati infinite de a interactiona cu mediul inconjurator, de la curtea din spatele casei, la parc, padure sau lac. Lasand copilul sa aleaga cum sa se distreze in natura, ii oferim posibilitateade a-si controla propriile actiuni si a-si dezvolta increderea in sine.

 

Promoveaza creativitatea si imaginatia

 

Acest stil nestructurat de joc permite copiilor, de asemenea, sa interactioneze in mod semnificativ cu imprejurimile lor. Ei pot gandi mai liber, isi pot crea propriile activitati si pot aborda lumea in moduri inventive.

 

Ii invata despre responsabilitate

 

Incredintarea unui copil sa aiba grija de lucrurile vii din mediulu il va invata ce se intampla atunci cand uita sa ude o planta sau cand smulge o floare din pamant.

 

Ofera stimuli diferiti.

 

Natura poate parea mai putin stimulanta decat jocul video al copilului dvs, dar in realitate aceasta activeaza mai multe simturi: poate vedea, auzi, mirosi si atinge mediul in aer liber. "Pe masura ce tinerii petrec din ce in ce mai putin din viata lor in mediul natural, simturile lor se ingusteaza, ceea ce reduce bogatia experientei umane ", avertizeaza Richard Louv, autor al cartii „Ultimul copil in padure: Salvarea copiilor nostri de tulburarea deficitara de natura”

 

Promoveaza miscarea

 

Cele mai multe modalitati de a interactiona cu natura implica mai multa miscare decat statul pe canapea. Copilul tau nu trebuie sa se alature echipei locale de fotbal sau sa mearga cu bicicleta prin parc - chiar si o plimbare este de ajuns. Nu numai ca este un exercitiu bun pentru corpul copilului, dar promoveaza si concentrarea, ceea ce este deosebit de benefic.

 

Ii face sa gandeasca

 

Louv spune ca natura creeaza un sentiment unic de uimire pentru copii, pe care nici un alt mediu nu il poate crea. Fenomenele zilnice care apar in mod natural ii fac pe copii sa-si puna intrebari, sa gandeasca profund.

 

Reduce stresul si oboseala

 

Conform „teoriei restaurarii atentiei”, in medii naturale, practicam o atentie usoara, cunoscuta sub numele de „fascinatie usoara”, care creeaza sentimente de placere, in comparatie cu un mediu direct, precum statul in fata televizorului care oboseste copiii.

 

Mai jos va propunem cateva idei pentru a-i face pe cei mici sa se joace in natura:

 

Organizati o “vanatoare de comori”!

 

Faceti o lista scurta si simpla a lucrurilor pe care copiii dvs. ar trebui sa le caute afara, cum ar fi "un obiect stralucitor" sau "ceva albastru. "Satisfactia de a gasi obiectele transforma aceasta activitate intr-una de consolidare si ii va tine ocupati in timp ce cauta „comoara” afara.

 

Identificati lucruri!

 

Obtineti o carte cu imagini despre pasari, insecte, frunze, copaci sau flori din zona dvs. si iesiti in cautarea unor creaturi specifice din carte pentru a le descoperi. Identificarea frunzelor cu ajutorul imaginilor are, de asemenea, un efect de consolidare. Puteti identifica si cantecele pasarilor!

 

Oferiti-le instrumente care sa-i ajute sa descopere!

 

Cadouri precum o lupa sau o lopata vor promova modalitati de a explora natura cu o unealta noua si distractiva.

 

Duceti-va la un spectacol in aer liber!

 

Parcurile din aproape fiecare oras au spectacole pentru copii, dintre care multe sunt gratuite. Daca copilul tau nu poate sa-si dezlipeasca ochii de la desenele animate, duceti-l la un spectacol de papusi in parc. Pentru copiii mai mari, carora le plac filmele, duceti-i la piese de teatru in aer liber.

 

Colectionati!

 

Puteti gasi mici parti ale naturii, cum ar fi pietricele sau cochilii aproape peste tot, si crearea unei colectii ofera o motivatie copilului pentru a cauta si, prin urmare, a-si petrece timpul in aer liber.

 

Utilizati tehnologia in avantajul dumneavoastra!

 

In cazul in care copilul dvs. este dependent de dispozitivele electronice, lasati-l sa aduca o camera sau un telefon si sa creeze jurnale video sau foto cu diversele excursii in natura. El va folosi tehnologia pentru a se concentra asupra lumii din jurul lui.

 

Mergeti la cules de fructe sau legume!

 

Copilul va aprecia mai mult alimentele pe care le-a cules singur. Aceasta activitate il va invata sa pretuiasca mancarea si provenienta ei la adevarata valoare.

 

Amenajati o gradina!

 

Plantarea unei legume sau a unui fruct, precum si urmarirea cresterii acestuia va aduce beneficii copilului dvs. El va avea un sentiment de realizare foarte puternic si va invata ce inseamna responsabilitatea.

 

Faceti o drumetie!

 

Plimbarea pe un traseu cu peisaje uluitoare ofera copiilor un sentiment de implinire, recompensandu-i pentru eforturile lor fizice din timpul acestei excursii. Va puteti plimba chiar si cu bicicleta. Insa, nu uitati de gustari si de pauzele scurte pentru a va mentine energia!

 

Fiti artisti!

 

Utilizati obiecte din natura pentru a crea mici proiecte artistice: puneti flori la presat, decorati conuri de brad si pietricele sau folositi frunze colorate pentru coronite. Imaginatia este limita!

 

Construiti ceva!

 

O casuta pentru pasari sau o cutie pentru flori sunt activitati ce vor sprijini simtul artistic al copilului, precum si dragostea sa fata de natura!

 

 

Intotdeauna fiti un exemplu!

 

Toate avantajele pe care natura le ofera sunt valabile si pentru adulti, in special pentru ameliorarea stresului si imbunatatirea starii de spirit. Incercati sa iesiti in natura alaturi de copiii dvs. pentru a le arata cat de frumos este sa petreceti timpul impreuna, in aer liber!

 

Surse:

https://childmind.org/article/why-kids-need-to-spend-time-in-nature/

https://childmind.org/article/ideas-for-getting-your-kids-into-nature/

 
 


Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing