Pagina de start

Rolul parintilor in procesul de invatare al copiilor

<< Inapoi

 

Desi rolul parintilor in invatarea copiilor evolueaza odata cu dezvoltarea copiilor, un lucru ramane constant: suntem modelele de invatare pentru copiii nostri. Atitudinea noastra fata de educatie poate sa ii inspire si sa le arate cum sa se ocupe de propria “calatorie educationala”.

 

Fiti modelul lor de invatare.

In primii ani, parintii sunt primii profesori ai copiilor lor – exploreaza impreuna natura, citesc impreuna, gatesc impreuna si numara impreuna. Cand un copil incepe scoala, sarcina parintelui este sa-i arate cum scoala poate sa extinda procesul de invatare inceput impreuna acasa, si cat de interesanta si de importanta este invatarea. In timp ce prescolarii cresc si devin scolari, parintii devin “antrenorii lor de invatare”. Prin indrumari si memento - uri, parintii isi ajuta copii sa isi organizeze timpul si sprijina dorinta lor de a invata lucruri noi la scoala si in afara ei.

 

Fiti atenti la ceea ce ii place copilului dumneavoastra. "Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face un parinte este sa-si observe copilul. Este vorbaret sau timid? Afla ce-l intereseaza si ajuta-l sa exploreze acel lucru. Lasati copilul sa va arate modul in care ii place sa invete", recomanda Dalton Miller-Jones, Ph.D.

Observati modul in care copilul dumneavoastra invata. Multi copii folosesc o combinatie de modalitati de studiu si invatare. Unii invata vizual prin crearea si vizualizarea imaginilor, altii prin experiente tactile, cum ar fi construirea de turnuri sau lucrul cu lut. Altii invata auditiv, acordand cea mai mare atentie la ceea ce aud. Si nu invata in acelasi mod cum fac fratii lor (sau parintele). Fiind atenti la modul in care copilul dumneavoastra invata, este posibil sa ii treziti interesul si puteti chiar sa ii explicati subiecte mai dificile prin desen, diagrame, construind modele, cantand melodii si construind rime.

 

Exersati ceea ce invata copilul dumneavoastra la scoala. Multi profesori ii incurajeaza pe parinti sa treaca, intr-o maniera relaxata, prin subiectele pe care copiii lor le invata la scoala, si sa exerseze subiectele la care simt nevoia de ajutor suplimentar. Acest lucru nu inseamna ca ii antrenati pentru succes, dar ar putea insemna exersarea abilitatilor de numarare de baza, tabla inmultirii sau recunoasterea literelor, in functie de nevoile si nivelul de invatare al copilului dumneavoastra. Diane Levin, Ph.D, mentioneaza ca este indicat sa revizuiti materia invatata impreuna cu copilul, dar intr-un mod in care acesta sa inteleaga ca “ascultarea” face parte din procesul de invatare, si ca nu trebuie sa luati rolul unui instructor militar.

 

Rezervati-va timp pentru a citi impreuna. Cititi in mod regulat cu voce tare, chiar si copiilor mai mari. Daca copilul dumneavoastra este un cititor ezitant, cititul cu voce tare il va expune la structura si vocabularul unei lecturi corecte si il va face interesat sa citeasca mai mult. "Citirea primelor doua capitole ale unei carti impreuna poate ajuta, deoarece acestea sunt adesea cele mai dificile din punct de vedere al intrigii", noteaza Susan Becker, M. Ed. "Incercati sa alternati: cititi dumneavoastra cu voce tare un capitol, urmatorul il citeste copilul, in gand. Si permiteti copiilor sa aleaga cartile care le plac. Seriile de carti sunt minunate pentru cititorii ezitanti. Este bine sa citeasca carti usoare, interesante, mai degraba decat romane, care sunt mai grele.”

 

Fiti conectat cu ceea ce invata copilul dumneavoastra in viata de zi cu zi. Includeti invatarea in experienta de zi cu zi a copilului dumneavoastra, mai ales atunci cand raspunde la intrebarile pe care acesta le adreseaza in mod natural. Cand gatiti impreuna, exersati matematica. Cand sunteti cu masina, numarati placutele de inmatriculare impreuna si discutati despre judete. Cand porniti blenderul, explorati impreuna modul in care acesta functioneaza. Cand copilul dumneavoastra studiaza vremea, vorbiti despre motivul pentru care era atat de cald la plaja. Incercati sa aveti conversatii interactive, in care sa ascultati ideile copilului, nu doar sa ii oferiti informatii.

 

Conectati ceea ce invata copilul dumneavoastra la mediul inconjurator. Gasiti modalitati adaptate varstei pentru a va ajuta copilul sa coreleze informatiile invatate la scoala cu evenimente mondiale. Incepeti prin a adresa intrebari. De exemplu, intrebati un elev de clasa a doua daca stie despre un eveniment mondial recent si ce a auzit despre acesta. Apoi, intrebati-l ce ar putea face pentru a ajuta (cum ar fi trimiterea de bunuri catre victimele unui uragan). Puteti intreba chiar un copil mai mic daca a auzit ceva despre o anumita stire de importanta mondiala si sa aflati ce stie. Acest lucru il va ajuta sa devina un scolar atent.

 

Ajutati-va copilul sa preia singur initiativa invatarii. Dalton Miller-Jones, Ph.D, este de parere ca e important sa ii mentinem pe copii implicati in procesul de invatare, ne dorim ca ei sa devina responsabili privind ceea ce invata. "Vrem ca ei sa fie responsabili pentru succesele si esecurile lor, sa le aratam cat de captivanta poate fi invatarea si ca motivatia pentru invatare ar trebui sa o constituie interesele intrinseci ale copilului, nu o recompensa din exterior", adauga acesta.

 

Incercati sa nu coplesiti copilul cu foarte multe activitati. Chiar daca doriti ca acesta sa aiba si activitati dupa scoala, fiti grijuliu cu privire la cat de multe lucruri il lasati sau il indemnati sa faca. Copiii au nevoie de pauze intre activitatile extracurriculare. Michael Thompson, Ph.D, este de parere ca, daca un copil are teme de facut, dar are si activitati sportive si ora de muzica si face parte si din corul de copii, totul poate deveni rapid o cursa contratimp de la o activitate la alta, care genereaza stres. Prin urmare, copiii trebuie monitorizati pentru a observa daca se bucura cu adevarat de ceea ce fac. Iar in cazul in care nu se intampla acest lucru, este momentul sa scoateti unele activitati din program.

 

Petreceti cat mai putin timp in fata televizorului. "Privitul timp indelungat la televizor nu ofera copiilor sansa de a-si dezvolta propriile interese si de a le explora pe cont propriu, deoarece controleaza ordinea de zi", sfatuieste Diane Levin, Ph.D. "Cu toate acestea, timpul petrecut citind, jucandu-se, mestesugind si impreuna cu prietenii permite copiilor sa invete cum sa se ocupe de timpul lor si sa-si dezvolte propriile interese, abilitati, solutii si moduri de examinare".

 

Invatati si dumneavoastra lucruri noi. Invatand ceva nou este o modalitate excelenta de a modela procesul de invatare pentru copilul dumneavoastra. Invatati o noua limba straina sau un nou mestesug, cititi despre un subiect nou. Aratati-i copilului ceea ce invatati si care sunt provocarile invatarii. Veti castiga o mai buna intelegere a experientei de invatare a copilului dumneavoastra, iar copilul poate deprinde abilitatile de studiu urmarindu-va pe dumneavoastra studiind. Puteti chiar planifica un timp comun de studiu.

 

Sursa: www.pbs.org/parents/education/going-to-school/supporting-your-learner/role-of-parents/



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing