5 sfaturi pentru promovarea, in randul copiilor, a grijii fata de ceilalti
<< Inapoi
Un nou studiu, realizat de catre Harvard Graduate School of Education, aduce in prim plan importanta pe care tinerii o acorda celorlalti. Conform studiului,majoritatea tinerilor, dintr-un spectru larg de culturi si clase sociale, par sa valorizeze succesul si fericirea personala, in detrimentul preocuparii fata de ceilalti.
Acesta este un lucru interesant deoarece, daca intrebati majoritatea parintilor cat de importanta este promovarea bunatatii in randul copiilor, acestia o vor clasa destul de sus pe lista. Cu toate acestea, concluziile studiului spun altceva. Incepand din 2013, cercetatorii au vorbit cu 10.000 de copii din scoli din Statele Unite. Aproape 80% au spus ca parintii lor i-au invatat ca fericirea si realizarile personale sunt mai importante decat grija fata de alte persoane. De asemenea, tinerii au fost de 3 ori mai inclinati sa fie de acord cu aceasta afirmatie.
„Parintii mei sunt mai mandri daca iau note mai bune in clasa, decat daca sunt un membru grijuliu al comunitatii si la scoala”, spune un tanar.
Este acesta mesajul pe care vrem sa il transmitem tinerilor? Parintii sunt preocupati de valorile morale ale copiilor lor, asa ca ar fi o idee buna sa privim mesajele pe care le transmitem acestora. Studiul arata ca desi ingrijorarea fata de altii conteaza mai putin decat fericirea personala, ea este totusi importanta atat pentru tineri, cat si pentru parinti.
Ca raspuns la aceste nevoi, echipa Collective Evolution a venit cu 5 sfaturi pentru a aduce in prim plan bunatatea si grija fata de ceilalti:
1. Oferiti-le oportunitati practice
Copiii nu se nasc buni sau rai. Ei invata bunatatea la fel cum ar invata altceva, precum un sport sau un instrument. Lucruri simple, precum udarea plantelor sau ajutatul unui prieten cu temele, vor avea efecte de durata si va ajuta la cresterea nevoii copiilor de a-i ajuta pe altii. Sub indrumarea adultilor, tinerii pot ajunge sa-si dezvolte abilitatile si curajul de a actiona intr-o situatie cand cineva are nevoie cu adevarat de ajutor.
2. Invatatul a doua competente importante
A fi capabil de a te concentra atat pe detalii, cat si pe imaginea de ansamblu, este foarte important in obtinerea mai multor perspective. Aceste competente ajuta copiii sa inteleaga intreaga gama a experientei umane si sa o contextualizeze.
3. Au nevoie de modele bune in viata
Asta nu inseamna ca trebuie sa fiti parintii perfecti sau sa aveti raspunsurile la toate intrebarile Inseamna a intelege propriile neajunsuri si a fi transparenti cu acestea, in relatia cu cei mici. In acest mod, valorile voastre vor fi strans legate de modul in care ei vad lumea. Conduceti prin exemplu!
4. Ajutati copiii sa-si gestioneze sentimentele distructive
Adesea capacitatea de a se ingriji de altii este umbrita de sentimente de gelozie, furie, rusine sau ale sentimente negative. Trebuie sa ii invatam pe copii ca toate sentimentele sunt importante, doar ca exista modalitati diferite de abordare a acestora. Copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a invatat cum sa faca fata acestor sentimente, intr-un mod pozitiv. Cei mici sunt „filosofi morali”, spun cercetatorii. „Responsabilitatea copiiilor fata de ei si de ceilalti este data de constientizarea nedreptatilor care se intampla. Aceasta gandire poate fi insufletita doar de catre adulti, prin intrebari etice”.
5. Adulti, nu mai dati vina pe altii!
Cercetatorii mentioneaza ca parintii se ingrijoreaza mult in legatura cu starea morala a copiilor lor si in ceea ce priveste persoanele care acestia vor deveni cand vor creste. Este insa greu sa gasesti adulti care recunosc ca si ei ar putea fi parte a problemei. Adultii trebuie sa se uite atent la cel fel de mesaje transmit si sa se intrebe: care sunt valorile pe care le insuflu? E timpul sa ne asumam responsabilitatea!
Sursa: http://www.collective-evolution.com/2015/11/06/want-to-raise-kind-kids-harvard-says-these-5-techniques-will-help-you-do-that/