Pagina de start

Obezitatea infantila poate fi prevazuta inca de la nastere!

<< Inapoi

 Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos! - SETS”, initiata de Fundatia PRAIS, va propune studiul* recent aparut in jurnalul online al Bibliotecii Publice de Stiinta (PLOS) din SUA si reluat de publicatia ScienceDaily, care afirma ca obezitatea infantila poate fi de acum prevazuta inca de la nastere.

 

Potrivit cercetatorilor britanici de la Imperial College of London, o formula simpla de calcul poate prefigura daca un nou-nascut este sau nu predispus sa devina un copil obez. Formula (care este disponibila si sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimeaza riscul de obezitate al copilului in functie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la nastere, indicele de masa corporala a parintilor, numarul de persoane din gospodarie, statutul profesional al mamei si daca ea a fumat sau nu in timpul sarcinii.

 

Autorii studiului spera ca formula lor sa contribuie astfel la identificarea copiilor predispusi in viitor la obezitate si, in consecinta, la prevenirea cazurilor de obezitate infantila, care pot determina probleme de sanatate grave pentru copii, precum diabetul de tip II si boli de inima. Descoperirea recenta este si mai importanta prin prisma faptului ca studiile anterioare au sustinut prevalenta factorilor genetici in ceea ce priveste cauza aparitiei obezitatii la copii. Se pare, insa, ca acestia sunt “de vina” doar in 10% dintre cazuri, atunci când obezitatea infantila este rezultatul unei mutatii genetice care afecteaza pofta de mâncare, lucru care pune intr-o noua perspectiva lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantila.

 

Acest nou studiu demonstreaza inca o data, importanta accesului la informatii a familiei, in vederea prevenirii obezitatii infantile. Consideram ca fiind o prioritate educarea viitoarelor mame asupra beneficiilor stilului de viata echilibrat - inainte, pe parcursul sarcinii si dupa nasterea copilului. Website-ul miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos! - SETS -  www.sets.ro - este una dintre sursele de informare generala si de opinii pe aceasta tematica de interes”, a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

 

Cu ajutorul masurarii total necostisitoare a unor factori socio-metabolici de risc foarte simplu de accesat, cercetatorii au descoperit ca in 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corecta asupra riscului obezitatii infantile. Formula s-a dovedit corecta, nu doar in cohorta finlandeza initiala, dar si in testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate in Italia si Statele Unite.

 

Odata ce un copil devine obez, este dificil pentru el sa piarda din greutate, astfel incât prevenirea este cea mai buna strategie si trebuie sa inceapa cât mai curând posibil", a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Scoala de Sanatate Publica a Imperial College din Londra, citat de publicatia ScienceDaily. El considera ca este esential ca demersul educativ si de informare sa se realizeze la nivelul parintilor, care sunt cei mai in masura sa constientizeze pericolele generate de excesul de hrana si sa ia initiativa pentru a asigura obiceiuri nutritionale sanatoase copiilor lor.

 

*) Surse: http://www.sciencedaily.com; Estimation of Newborn Risk for Child or Adolescent Obesity: Lessons from Longitudinal Birth Cohorts (PLOS) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0049919)



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing