Practici zilnice pentru a-l face pe cel mic sa se simta iubit!
<< InapoiCopiii au nevoie de dragostea, rabdarea si atentia voastra. In calitate de parinte, veti fi cea mai semnificativa influenta din viata lor – astfel, depinde de voi sa le oferiti siguranta si sa le dezvoltati increderea de sine.
Obiceiurile si tabieturile, fiind o parte naturala a vietii familiale, vor avea un impact permanent asupra copiilor. Mai ales in zilele aglomerate, ii puteti arata copilului ca este prioritar in ciuda oricarei situatii, integrand urmatoarele obiective in rutina zilnica:
Oferiti atentie neconditionata. Ascultati in mod activ atunci cand copilul doreste sa discute. Demonstrati-i faptul ca toata atentia este asupra lui, oprindu-va din ceea ce faceti si mentinand contactul vizual. Impartasiti-i entuziasmul asupra subiectului de interes, chiar daca acela este despre insecte sau despre un film pe care l-ati vizionat de nenumarate ori. Daca nu il puteti asculta, asigurati-va copilul ca veti continua conversatia mai tarziu, atunci cand ii puteti oferi atentia definitiva.
Fiti afectuosi. Imbratisati-va si sarutati-va copiii pe obraz in mod regulat. Contactul fizic intareste relatia dintre parinte si copil. Potrivit Child Trends - o organizatie de cercetare non-profit - increderea de sine, comunicarea buna, sanatatea psihica si cea comportamentala sunt legate strans de afectiunea dintre parinti si copiii lor.
Laudati-l in mod autentic. Cand vine vorba de a-l lauda, calitatea primeaza in fata cantitatii. Lasati copilul sa stie ca sunteti mandru de efortul sau, indiferent de rezultat. Cheia nu este sa va laudati copilul pentru tot ce face, ci doar pentru lucrurile iesite din comun sau pentru lucrurile la care a muncit din greu pentru a atinge un obiectiv.
Cereti-i ajutorul. Cereti ajutorul copilului pentru sarcinile casei si oferiti-i sansa de a va invata si pe dumneavoastra diverse lucruri la randul lui. Rugati-l sa ajute in aranjarea mesei, sa duca gunoiul sau sa plimbe cainele. Spuneti-i copilului ca apreciati rolul pe care il joaca in pastrarea casei curate. De asemenea, multumiti-i atunci cand va invata sa folositi noile aplicatii pe telefon sau cand va explica un cuvant nou.
Luati-l impreuna cu voi. Atunci cand aveti treburi prin oras, luati-l si pe cel mic cu voi. Desi poate dura mai mult sa va faceti treaba, conversatia dintre voi va fi un mod frumos de a va apropia.
Creati ritualuri inainte de culcare. Timpul petrecut pregatindu-l pe cel mic pentru somn este o oportunitate ideala de a va relaxa si de a va conecta. Luati-va in brate si vorbiti despre cartile voastre preferate. Creati povestiri bazate pe experientele voastre reale. Povestiti pe rand intamplari care s-au intamplat in acea zi, pentru care sunteti recunoscatori.
Bucurati-va de mesele in familie. Cercetarile arata ca exista beneficii fizice, mentale si emotionale in a lua mesele in familie. Cina impreuna este o alta sansa de a petrece timp de calitate in familie. Asigurati-va ca mesele sunt o perioada fara dispozitive, astfel incat nu exista distrageri. Copiii se simt importanti si apreciati cand parintii lor manifesta un interes sincer in legatura cu ziua lor, pun intrebari si impartasesc, dupa caz, despre propria lor zi.
Activitati distractive pentru a va face copilul sa se simta special:
Exista numeroase moduri de a-i face mai buna ziua copilului fara a trebui sa cheltuiti multi bani.
Incercati aceste idei:
Trimiteti-le scrisori! Primirea corespondentei fizice de la cineva este atat de rara in aceste zile, incat orice scrisoare il va face sa se simta special. Scrieti o scrisoare copilului dvs. si trimiteti-o prin posta pentru ziua sa de nastere - este ceva ce nu va uita niciodata.
Planificati iesiri. Calatoriile scurte va pot oferi mai mult timp de calitate impreuna ca si familie. Acestea va vor ajuta copilul sa creeze experiente in afara salii de clasa. Vizitati un muzeu si discutati despre ceea ce ati vazut. Duceti-va la biblioteca din oras. Incurajati-l pe copil sa aleaga cateva carti pe care le puteti citi impreuna seara inainte de culcare.
Bucurati-va de sarbatori. Stabiliti traditii familiale pentru Paste, Craciun sau orice alte sarbatori care va sunt semnificative. Chiar si practicile simple cum ar fi pregatirea impreuna a unui desert preferat pot crea amintiri de durata.
Atunci cand cel mic se va simti iubit si apreciat, el va deveni un adult fericit si responsabil. Pretuiti momentele impreuna si creati amintiri de care va veti bucura in anii urmatori!