Pagina de start

Educatia promoveaza pacea

<< Inapoi

 

“Un copil, un profesor, un pix si o carte pot schimba lumea.” - Malala Yousafzai, cea mai tanara castigatoare a Premiului Nobel pentru Pace.

 

Educatia este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le putem implementa in eforturile noastre globale de a promova pacea mondiala. Iata 9 moduri prin care educatia promoveaza pacea mondiala.

  1. Educatia stimuleaza increderea in sine si speranta

In anul 500 i.Hr Confucius spunea: "Educatia sporeste increderea in sine. Increderea in sine sporeste speranta. Speranta sporeste pacea." Increderea a fost definita ca fiind convingerea ca puteti reusi la ceva si un sentiment de siguranta de sine. Cunoasterea este un factor cheie in construirea increderii; permite unui om sa aiba un sentiment de implinire, sa fie neinfricat si sa creasca in moduri neasteptate. Aceasta incredere si siguranta de sine determina, la randul sau, motivatie si optimism - sau speranta, asa cum spunea si Confucius – de a lucra pentru pace.

  1. Educatia promoveaza gandirea independenta

Educatia incurajeaza gandirea independenta si deschide portile pentru idei noi. Persoanele care gandesc independent tind sa incerce sa inteleaga lumea si sa traga propriile concluzii si nu urmeaza orbeste convingerile altora. Persoanele care gandesc independent pot fi mai putin susceptibile de a fi urmaritori in general, si pot deveni, mai degraba, lideri ai schimbarii si ai actiunilor pozitive.

  1. Educatia sporeste abilitatile de rezolvare a problemelor

Impreuna cu abilitatile matematice care sunt invatate in salile de clasa, elevii sunt adesea provocati sa foloseasca gandirea logica pentru a analiza diferite piese de literatura, semnificatia evenimentelor istorice si constatarile stiintifice. Cuplate cu gandirea independenta, aceste abilitati de gandire critica pot duce la solutii inovatoare si alternative la violenta.

  1. Educatia construieste abilitati de comunicare

In sala de clasa, elevii sunt adesea rugati sa vorbeasca sau sa citeasca in fata altora, sa-si impartaseasca opiniile si sa intre in grupuri mici pentru a lucra impreuna la proiecte. Acesta este modul in care abilitatile de comunicare sunt perfectionate, iar comunicarea este cheia rezolvarii conflictelor. Printr-o educatie de calitate, elevii sunt inarmati cu instrumentele necesare pentru a rezolva atat problemele din comunitatile lor, cat si pentru a face acest lucru la scara globala.

  1. Educatia deschide usi

Nu exista nicio indoiala ca educatia determina dezvoltarea carierei, cresterea oportunitatilor de angajare si sanse de castiguri mai mari. Educatia creeaza sanse mai ales in cazul comunitatilor defavorizate, in care sansele de a deveni, de exemplu, doctor sau avocat erau reduse, insa acum sunt posibile, datorita accesului la educatie. Educatia ii ajuta pe tineri sa se intoarca sa munceasca in cadrul comunitatilor lor si sa-si sprijine familiile, promovand adesea pacea.

  1. Educatia reduce saracia

Educatia, mai ales cand este combinata cu programe de formare tehnica, s-a dovedit ca reduce saracia. Odata cu educatia vine cunoasterea, puterea, siguranta, securitatea si pacea. Un studiu realizat de UNESCO a constatat ca veniturile din intreaga lume ar fi cu 23% mai mari pe cap de locuitor daca toata lumea ar avea acces la educatie.

  1. Educatia favorizeaza implicarea politica

Cetatenii educati sunt mai putin susceptibili de a suporta coruptia guvernului si pot determina o mai mare  raspundere guvernamentala. In cazul femeilor, educatia sporeste sansele de a participa la discutii politice, intalniri ale orasului si in procesul de luare a deciziilor, ducand astfel la un guvern care reprezinta cetatenii sai intr-un mod cat mai echitabil.

  1. Educatia dezvolta empatia si toleranta

Potrivit conventiilor pentru drepturile omului: "Educatia trebuie sa pregateasca un copil pentru o viata responsabila si o participare eficienta intr-o societate libera, in spiritul intelegerii, pacii, tolerantei, egalitatii sexelor si prieteniei intre toate popoarele, grupurile etnice, nationale si religioase si persoanele de origine indigena". Prin urmare, printr-o educatie de calitate, un copil poate invata cat de importanta este empatia si intelegerea celor care sunt diferiti de ei. Prin educatie, copiii invata sa fie toleranti cu cei din jur si mai putin succeptibili sa rezolve problemele utilizand violenta.

  1. Educatia cultiva respectul

In sala de clasa, elevii invata sa respecte atat profesorii, cat si pe colegii lor. Ei sunt invatati sa lase pe altii sa vorbeasca si sa-si exprime parerile, sa nu intrerupa, sa faca fata stresului si sa se comporte intr-un grup. Poate ca acest respect pentru alti oameni poate fi practicat la scara globala, unde exista un respect pentru fiecare viata, nu doar pentru cei care impartasesc aceleasi convingeri si mediu de viata.

 

Sursa: www.centralasiainstitute.org/top-10-ways-education-promotes-peace/

Sursa foto: www.activityvillage.co.uk/peace-day



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing