Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!†– SETS, initiata de Fundatia PRAIS, un model de buna practica recunoscut international
<< InapoiMiscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, initiata de Fundatia PRAIS, sarbatoreste in acest an cea de-a cincea editie, fiind prezenta in scolile cu cursuri primare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Otopeni, Ploiesti, Roman si Timisoara.
Avand la baza metodologiile EPODE, miscarea nationala SETS a reusit in cei cinci ani de desfasurare sa angreneze peste 136.700 de elevi din clasele I-IV din 252 de scoli, 2.800 cadre didactice, 300.000 de parinti si peste 2 milioane - public larg. Peste 400 de studenti sportivi voluntari de la Facultatile de Educatie Fizica si Sport partenere au sustinut 344 de lectii deschise SETS in 88 de scoli la care au participat 21.826 de elevi.
15.611 de elevi au inscris voluntar 383 de Cluburi SETS de Miscare si Distractie, desfasurand 6.426 de activitati fizice si sportive. Nume creative ale cluburilor SETS sunt inscrise pe portalul www.sets.ro de catre elevi: „Alege sanatatea”, „Fluturasii talentati”, „Rila si prietenii”, „Merisarii pe bicicleta”, „Strugurii vedeta”, „Magnet de sanatate”, „Albinutele sportive”, „Lefrutisport”.
Pe langa intervențiile directe in scoli, miscarea nationala SETS a dezvoltat portalul de informare publica dedicat parintilor si copiilor - www.sets.ro, precum si propria platforma social media (continand pagini si conturi SETS de Facebook, Twitter, YouTube, Instagram), totalizand peste 34.500 de prieteni in prezent.
“Alaturi de echipa PRAIS, cream si dezvoltam de 14 ani proiecte nationale bazate pe comunitate, campanii de social marketing rasunatoare, care sustin cauze globale in care credem. Educatia tinerei generatii pentru un stil de viata echilibrat este un obiectiv pe termen lung pentru noi. Reusim, avand la baza aliante solide din care fac parte parteneri institutionali si privati, organizatii medicale si sportive, mediul academic, precum si mari specialisti din domenii conexe, carora, si pe aceasta cale, le multumim! Am invatat ca numai impreuna putem schimba in bine obiceiurile de stil de viata al tinerei generatii”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatiei PRAIS.
Potrivit studiului realizat la initiativa Fundatiei PRAIS, pe un esantion de 677 de parinti ai elevilor de clasa I din 30 de scoli bucurestene, s-a constatat ca doar 38% dintre copii fac miscare in fiecare zi. 68% dintre copii mananca 3 mese principale pe zi, jumatate obisnuiesc sa manance si intre mese, iar 2 din 5 copii mananca doar in cadrul meselor principale. Acestia se hidrateaza band mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. Aproximativ jumatate dintre copiii de clasa I din Bucuresti petrec in medie 2 ore pe zi in fata unui ecran in timpul saptamanii, respectiv 3 ore in week-end, iar o treime din acestia petrec mai mult de 4 ore pe zi in timpul week-end-ului. Potrivit varstei lor, copiii de clasa I din Bucuresti dedica cel mai mult timp somnului, apoi activitatilor scolare si studiului individual.
Miscarea nationala SETS este un membru activ al EPODE International Network – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, care reuneste 43 de programe cu metodologii similare din 30 de tari, precum: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda. Fundatia PRAIS a organizat la Bucuresti in parteneriat cu EIN, primul Forum European al Obezitatii la care au participat 15 Programe Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa si membri ai EPODE International Network (EIN), alaturi de personalitati din domeniul stiintific, politic si public-privat, dedicati in a preveni obezitatea infantila.
Fundatia PRAIS a participat la 2 proiecte internationale finantate de Comisia Europeana, programe ce au ca scop evaluarea metodologiilor si interventiilor SETS. In perioada 2013-2015, Fundatia PRAIS a coordonat si implementat in Romania si alte 6 tari pe o perioada de trei ani, proiectul EPHE „EPODE pentru promovarea egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate”. Au fost monitorizate metodologiile si rezultatele implementarii proiectului educational extracurricular SETS pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din orasul Otopeni. Simultan, aceeasi cercetare s-a facut in alte 6 comunitaÈ›i similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia È™i Bulgaria, evaluandu-se eficienta interventiilor bazate pe comunitate pentru a reduce decalajul legat de sanatate, respectiv, a prevenirii obezitatii infantile in randul populatiilor defavorizate.
Proiectul OPEN „Prevenirea obezitatii in cadrul retelei europene” are ca scop consolidarea metodologiilor programelor bazate pe comunitate (CBPs), dispuse sa puna in aplicare strategii si actiuni durabile pentru a preveni obezitatea la nivel local si national. Programul va creste capacitatea celor 11 proiecte din tarile implicate (inclusiv Romania) de a realiza, implementa si evalua interventii menite a preveni obezitatea infantila.
Partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj, Neamt, Timis si Prahova, Facultatile de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca si Timisoara, Comitetul Olimpic și Sportiv Roman, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie si Boli Metabolice, Federatia Romana de Scrima, Federatia Romana de Dans Sportiv si Federatia Romalimenta prin 4 companii membre.