Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Relatia dintre somn si un stil de viata echilibrat

<< Inapoi

Un nou studiu, realizat pe un esantion de 177.000 de elevi din Grecia, sugereaza ca durata insuficienta a somnului este asociata cu un stil de viata nesanatos, in randul copiilor și adolescentilor.

Rezultatele arata ca durata insuficienta a somnului a fost asociata cu obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi saritul peste micul dejum, consumul de mancare fast-food și consumarea dulciurilor in mod regulat. Durata insuficienta a somnului a fost, de asemenea, asociata cu creșterea timpului petrecut in fata ecranelor și cu supraponderabilitatea/ obezitatea.

"Aproximativ 40% dintre elevii din studiu dorm mai putin decat este recomandat", a spus autorul principal Labros Sidossis, doctor, profesor si presedinte al Departamentului de Kinesiologie si Sanatate la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey. "Nivelele insuficiente de somn au fost asociate cu obiceiuri alimentare nerecomandate, timp petrecut in fata ecranelor crescut și obezitate la ambele sexe".

Rezultatele studiului sunt publicate in editia din 15 octombrie a revistei Journal of Clinical Sleep Medicine.

Academia Americana pentru Medicina Somnului recomanda ca copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani ar trebui sa doarma intre 9 si 12 ore in mod regulat pentru o dezvoltare optima. Adolescentii cu varsta intre 13 și 18 ani ar trebui sa doarma intre 8 si 10 ore.

“Cea mai surprinzatoare constatare a fost relatia dintre conditia fizica si obiceiurile de somn”, a spus Sidossis."Cu alte cuvinte, obiceiurile bune de somn au fost asociate cu o conditie fizica mai buna. Am putea specula ca un somn adecvat duce la niveluri mai mari de energie in timpul zilei. Prin urmare, copiii care dorm bine pot fi mai activi fizic pe parcursul zilei È™i, prin urmare, sa aiba o conditie fizica mai buna."

"Durata insuficienta a somnului in randul copiilor constituie o problema de sanatate subevaluata in societatile occidentale", a mai spus Sidossis. "Avand in vedere aceste descoperiri, parintii, profesorii si profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa promoveze strategii care sa puna accentul pe un somn adecvat pentru copii, in ceea ce priveste calitatea si durata."

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/aaos-isi111218.phpCookie-uri utilizate: Necesare Marketing